Friday, 22 February 2013

10 perkara menarik tentang P,Ramleesalam ... lepas je dinner kos saya tadi teringat nak buat pasal p ramlee.sebab tema retro memori p ramlee. siapa yang tak kenal dengan Lagenda besar malaysia Allahyarham Tan Sri P. Ramlee atau nama betulnya Teuku Zakaria Teuku Nyak Puteh, Dilahirkan pada 22 Mac 1929, dan meninggal dunia pada 27 Mei 1973 (umur 44).

hari ni aku nak kongsikan dengan korang beberapa Bab Perkara Perkara penting ataupun yang tak berapa penting yang kita tak pernah tahu tentang Allahyarham Tan Sri P. Ramlee ni .. jom sama-sama kita baca ...

1-P.Ramlee akan henti dari melakukan sebarang kerja selama 1 minit Tepat pada jam 12 malam.

2-P.Ramlee sangat Fasih berbahasa jepun dan Mahir Bermain alat Muzik seperti biola, gitar kecil, trompet, tetap tidak tahu Bermain saksofon!

3-P.Ramlee mendapat Sheng Tertinggi dalam Sejarah filem dalam Filem Bujang Lapok, iaitu sebanyak RM 30,000 (1958).

4-Atas Nasihat ibunya (che mat) P.Ramlee telah memulakan filem "ibu mertuaku" pada malam Jumaat.

5-Tidak mendapat sebarang Sheng untuk filem "ibu mertuaku" walaupun beliau memenangi Anugerah "Pelakon yang Serba Boleh" kerana telah membuat perjanjian bertulis dengan Shaw Brothers bahawa filem ini Mesti disiapkan dalam Exports satu bulan dan beliau gagal berbuat demikian.

6-Beliau juga telah mendapat Sheng Tertinggi dalam Sejarah filem dalam filem bujanag Lapok, dengan Sheng sebanyak RM 30,000.

7-Orang pertama mempersoalkan Sheng gaji pekerja-pekerja produksi.

8-P.Ramlee lebih Selesa mengenakan kain pelikat dan baju T-shirt pagoda putih ketika dirumah, beliau juga suka memasak, Samy Vellu kegemarannya ialah kacang panjang (digoreng hingga lembut) Campur ikan bilis masak kicap.

9-Menghasilkan 18 buah filem dalam Exports 8 tahun (1964 - 1972) dengan hanya menggunakan perkakasan 'tangan kedua' di Studio Merdeka, Ulu Kelang!

10-orang yang pertama mengasaskan perkataan "PAWAGAM" nama Singkat bagi Panggung Wayang Gambar.


banyak lagi jasa dan sumbangan beliau buat malaysia .. al-fatihah buat Allahyarham Tan Sri P. Ramlee ..

No comments: